A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2004. július 15.

A kasszakulcs és az alkotmány

A mai Magyar Narancsban megjelent cikkem az Országgyűlés és a Kormány költségvetési jogosítványait korlátozó indítványok vitájában a "A kasszakulcs és az alkotmány" címen. A témában vitát rendez a Szabadlovas Közgazdász Egylet is a nyári táborában. Ez a negyedik hozzászólás a vitában, egyúttal ugyanebben a számban megjelent egy antiföderalista írás is.

A rendszerváltás óta hivatalban lévő kormányok és Orsszággyűlések valóban borzasztóan bántak a közpénzekkel, ami akár közjogi reformért is kiálthat. A "független fiskális hatóság" koncepciója mégis fából vaskarika. A hatóság ugyanis definíció szerint jogalkalmazó szervezet. A független monetáris hatóság, a független árszabályozó hatóságok fontos elemei a racionális gazdasági környezet kialakításának, de pont fordítva működnek, mint a képzeletbeli "fiskális hatóság". A magángazdaság szereplõire alkalmaznak jogi normákat, nem pedig magánemberek szabják meg rajtuk keresztül a közhatalmi szervek döntéseit. [...] A megfelelő [...]képletet törvényben rögzítik, a népképviseleti szerv pedig kinevezi az intézményileg független hatóság vezetõjét, aki a "képlet őre". A "fiskális hatóság" azonban pont fordítva működne: meghatározná azt a szabályt, ami alapján a népképviselet törvényt alkothat.

Hétfőn az A.P.A.-ban minden érdeklődővel föderalista vita este nyolctól (Budapest, Horánszky utca).

A vita előzményei: Benczes István - Szentessy Krisztián: Magyar tánc - borotvaélen, prímás nélkül (Az államháztartási reform esélyei); Dobrovits Mihály: A köztársaság lebontása ellen; Neményi Judit: Kire bízzuk a kasszakulcsot?

Újra aktuális: A költségvetési tanácsról

Nincsenek megjegyzések: