A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. május 7.

Kegyeletsértés, hullagyalázás, szoborlopás

Az egész sorozat azzal kezdődött, hogy április 27-re virradóra ismeretlenek ellopták a Gellérthegyen Mahatma Gandhi, Bodhi Darma és Assisi Szent Ferenc egész alakos szobrait. A gyalázatos bűncselekményt még nem feltétlenül kellett azzal a mocsokkal asszociálnunk, ami tavaly ősszel jött fel a szőnyeg alá rejtett csatornafedélen. Május 2-án ismeretlenek kirabolták és meggyalázták Magyarország utolsó diktátorának és feleségének sírjait. Ugyanazokon a szélsőjobboldali oldalakon, ahol tavaly októberben még a "békés tüntetők" elleni erőszakról írogattak, a szerzők most a sírfosztogatók oldalára áltak. A hullarablók nem sokat kockáztattak: tettükre nincsen igazi szankció a magyar büntetőtörvénykönyvben, és a diktátornak nincsenek leszármazottai, akik kegyeletsértés miatt feljelentést tehetnének. Május 4-én csak kicsit lógott ki a sorból, hogy köztáraságunk egy leszerelt, magánotthonát Hitler- és Szaddám-plakátokkal díszítő hivatásos honvédje, jelentős magánfegyverarzenáljából válogatva túszejtéses bankrablásba fogott május 4-én. És íme, május 7-én arra ébredünk, hogy Pestújhelyen ellopják Antall József, a diktatúra utáni első szabadon választott miniszterelnök bronzszobrát. Én ezt nem tudom nem összefüggésbe hozni azzal, hogy az elmúlt években a rombolás bűncselekménye (közvé kifosztása, vasúti sínek ellopása) helyett a közvádló egyszerű rongálásért állította bíróság elé a csőcseléket. Hogy néhány öreg hungaristán kívül senkit nem állítottak bíróság elé államellenes bűncselekményekért, az alkotmányos rend ellen szervezkedőket, a lázadókat, a közműrombolókat egyszerű garázda vandáloknak tekintették. Hogy semminek nem lett erkölcsi, jogi következménye. Már régóta javasolgattam néhány baráti eszmecserében, hogy olvassátok a Büntető törvénykönyvet, de most már tényleg nem tudok jobbat ajánlani. Az állam elleni bűncselekmények a 139.§-nál, a köznyugalom elleni bűncselekmények a 279.§-nál kezdődnek. A diktatúrában ezeket a paragrafusokat gyakran a nép ellen fordították, de a rendszerváltás megtörtént. Ma ezek ugyanúgy rólunk szólnak, ennek az államnak és a társadalomnak a polgárairól, mint a lopás és a testi sértés. Mintha mégsem vennénk magunkra.

Kiegészítés: Antall József mellszobra megkerült, majd 2007. novemberében újra ellopták. Bejegyzés itt. Most újra megkerült.

22 megjegyzés:

ONOGUR írta...

DANI!

Kolléga vagy?
Az erkölcsi és a kiriminális cselekményeket illető fellazulás a 90-es években ÓRIÁSI mértékű volt!!

Ma ezt az ORMÁNYFŐ és sleppje példája erőteljesen feszegeti és fellazítja.
A nomenklaturista és kommunista Legfőbb Ügyész pedig FALAZ, és ALKALMATLAN! 68 éves. 1990-ben már 51 volt, és Bp. Katonai Főügyész. Igazi főnöke a MSZMP KB. KAO Vezetője, a rendszer elnyomó szervezetének feje.

Ez a pasi NEM JOGÁLLAMI. 51 után már nem lesz a kutyából szalonna.
EZ van a háttérben és FLETÓ-KÓKA erkölcstelensége!!!

Névtelen írta...

Ezekhez a paragrafusokhoz remélem van pár tíz oldal magyarázat, néhány tucat oldal kollégiumi állsáfoglalás, LB értelmezés, esetleg alkotmánybírósági értelmezés. Így olyan üres, kongó, hogy bíró legyen a talpán, aki alkalmazni tudja.

A törvénykönyv egy papírhalom, ha nincs aki betartaná és/vagy aki be tudná tartatni, és akkor sem kéne, ha stabilak és teljesen közösen osztottak lennének a normák, de ez nyilvánvaló utópia egy modern társadalomban.
Én elsőre Robert Merton Társadalomelmélet és Társadalmi Struktúra c. könyvét ajánlom. Abból is a Társadalmi Struktúra és Anómia című részt.
Itt bele lehet olvasni angolul:
http://href.hu/x/2ocr
itt meg németül: http://href.hu/x/2ocqű
a magyar kiadás: http://www.osiriskiado.hu/bookfull.php?book_id=425

Antal Dániel írta...

Dávid: úgy nem születik bírósági jogértelmezés, ha ezekért a cselekményekért senkit nem állítanak bíróság elé. Én nem tudok egyetlen vasút- vagy tévérongálóról, aki ellen 1990. óta rombolás bűncselekménye miatt vádat emeltek volna. Hátha olvassa ügyész is ezt a blogot, és megcáfol.

Onogur: Nem tudom, hogy kit tisztelhetek benned, de felesküdtem az alkotmányra.

Andrea Gerák írta...

Csodálkoznék, ha egy jó bírónak többoldalnyi magyarázatra volna szüksége ahhoz, hogy ezeket a viszonylag egyszerűen megérthető törvényeket alkalmazni tudja...

K.D. írta...

Dani: szerintem indultak eljárások, pl olyan esetekben, amikor kresz táblákat és fénysorompó akkumulátorokat loptak. A színesfémlopások kapcsán már többször eszembe jutott, hogy talán deliberalizálni kéne a színesfém kereskedelem piacát a hozzá kapcsolódó bűnözés miatt.

Andrea: Szerintem pont az egyszerű dolgokat kell sokat értelmezni. Gondolj csak a tízparancsolat kiterjedt irodalmára.

Névtelen írta...

bocs a kavarért a zsakkervakk = Kitzinger Dávid itt

Antal Dániel írta...

Dávid, vádat emeltek, csak valahogy a bűnüldöző szervek nem tettek elég világos különbséget a következő három bűncselekmény között:

"Aki a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megzavarása céljából közművet, termelő-, közforgalmi vagy hírközlő üzemet vagy annak berendezését, középületet vagy építményt, termékkészletet, hadianyagot vagy rendeltetésénél fogva hasonlóan fontos más vagyontárgyat megsemmisít, használhatatlanná tesz, vagy megrongál, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

"Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával avagy más, hasonló módon a vasúti, légi, vízi vagy közúti közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

" Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. (2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a) a rongálás kisebb kárt okoz, b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást bűnszövetségben követik el."

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Kihagytál egy apróságot.
A zsarupalota megsorozásának géppisztollyal se lett következménye.

Sőt, az ügy teljesen elült.

Nem lett következménye például a tavaly aug. 20.-i tragédiának se.

Nem a halottásók miatt van itt a baj.

Névtelen írta...

Jogállam? Itt, Magyarországon?
Bruhhahahaha!

nyammnyamm írta...

Hát, Dani, azzal nem feltétlenül értek egyet, hogy minden további nélkül összemosod a színesfémlopást meg a Kádár sír fedúlását. Abban viszont egyet tudunk érteni, hogy a vasútrongálás, az aknafedelek, kresz-táblák, vasúti aksik ellopását (és feldolgozásra átvételét) sokkal szigorúbban kellene büntetni mint most. Én a szívem szerint azt, aki ellopta a pörbölyi átjáró aksiját, ott helyben lövetném le. (csak a miheztartás végett). A Kádár sírral kapcsolatban kicsivel másabb a véleményem.

Ezzel kapcsolatban szerintem most abban a kegyelmi helyzetben vagyunk, hogy nincs, azaz nincs olyan kontextus, olyan tapasztalat, ami segítene a történtek megértésében. Minden korábbi analógia rossz, nem használható Nagy Imre földi maradványainak sorsa, nem használható a feldúlt zsidó sírok számtalan esete, nem igazán műkodik a szovjet katonai emlékművek körüli vita, a dolog több mint egyszerű vandalizmus, fáraók sírkamráinak kirablása (védi-e átok a Kádár sírkamrát?), egyszerre van benne a tvszékház ostroma, es a sikeres ostromlók tétova téblábolása az elfoglalt épületben, benne van a kannibál holocaust dzs kategoriás kult-horror bumfordisága és vérfagyasztó realitása, és van benne valami a dada dacából, egyszerre van benne a zaszlólengetoők szimbólumok általi megigézettsége és az összes kultúrtörténeti ikonoklaszta, Nitsch mágikus-misztérikus akcionizmusa.

Dadaista politikai performansz egy aknamezőn. (mondjuk ennyiben nem sokban különbözik az elmúlt egy év mainstream politikai szereplői által bemutatott
tevékenységtől.) Ha nem sikerül a tetteseket megtalálni, akkor a helyes megfejtés az marad, hogy Kádár testét kivetette magából a föld.

Szerintem mindannyiunk szellemi épségének az tesz igazán jót, ha a Kádár sírnál törtenteket művészettörténeti-esztétikai keretbe foglaljuk... :))

Antal Dániel írta...

Balázs, vitatkoznom kell veled: ennek az egész performansznak van egy közös kontextusa, a Magyar Köztársaság. Ha Kádár nem Magyarországon van eltemetve, ez nem történik meg. Ha Kádár sírja nem egy magyar temetőben van, akkor ez nem történik meg. Nem hiszem, hogy Németországban csak úgy bevisznek egy Adenauer-szobrot a helyi MÉH-be.

Ha végignézet a bejegyzéseim linkjeit, Ekrem Kemált arra hivatkozva hagyta futni a bíró 2001-ben, hogy amiket tervezett, azok hagymázas, nagyon valószínűtlen ötletek, például, hogy elfoglalja a Magyar Rádiót. A börtönbüntetését négy évre felfüggesztették. Az ötödik évben ott volt, amikor az MTV székházát ugyanők elfoglalták. Szerintem a cikkemben felsorolt négy esemény 9 nap alatt csak egy ilyen állapotú respublikában történhet meg.

nyammnyamm írta...

Dani,

szerintem nincs közöttünk vita abban, hogy messze nincs elvégezve egy csomó dolog, ami a Köztársaság működéséhez alapvetően szükséges, például a BTK által használt fogalmak feltöltése tényleges jelentéssel. Szerintem te sem armageddonként éled meg a velünk (nem az elmúlt 9 napban, de 17 évben) történő dolgokat, hanem egy hihetetlenül izgalmas folyamatként, ahol a szemünk láttára alakul a Köztársaság. Hogy milyen lesz, az rajtunk múlik, meg azokon a beszélgetéseken, amiket egymással folytatunk. Épp ezért lenne fontos, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni a színesfémlopást, a megélhetési bűnözést, a morális értékek hiányát, a politikai kommunikációt, a lázadást, az ellenállást, és a többit.

Az általad felvetett példáknál maradva: nem azért üdözendő AJ bronzszobrának tolvaja, mert nem respektálta AJ emlékét, hanem mert tolvaj. És fordítva. Hiba kapod el a Kádár sírt feldúlókat és ítéled el őket rongálásért vagy akár kegyeletsértésért, ezzel még csak nem is érinted azt a problémát, ami a tettet kiváltotta, ami -felteszem- az alapvető morális értékek tiszteletben tartásának tökéletes hiánya. Vagy nem. Szerintem a Kádár sír feldúlói politikai tettet hajtottak végre, a politikai térben hoztak létre egy nagyon erős szimbólumot.
Kádárt, akárcsak Nagy Imrét kellett anno, újra kell temetnünk. Ehhez kevés köze van a Btk-nak.

Antal Dániel írta...

Hát, majdnem csak a vita kedvéért Balázs: Ha Antall József szobrának anyagát, a bronzot azelőtt lopják el, hogy abból egy templomkertben felállított szobor lesz, akkor azt mondom, hogy ítéljék el a tolvajt. Sajnos ezt egy templomkertből vitték el azt követően, hogy többen felismerni vélték alakjában az első szabadon választott miniszterelnököt.

Nem másolom be a teljes Btk-t, csak a releváns részeket:

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés ...

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a lopást nagyobb értékre,
2. kulturális javak körébe tartozó tárgyra,
3. vallási tisztelet tárgyára, illetőleg vallási szertartásra vagy más egyházi célra rendelt helyiségből a vallási szertartás végzésére szolgáló tárgyra,
4. temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt vagy holttesten lévő tárgyra követik el.

Azért van titkosszolgálatunk, rendőrségünk, ügyészségünk, bíróságunk, hogy a dolgok között különbséget tudjon tenni.

Szerintem nem jó dolog mindent relativizálni. Sírrongálás és hullarablás, színesfémlopás és szobordöntés között vannak különbségek.

nyammnyamm írta...

Dani,

revideálnom kell az álláspontomat. Most olvasom a kuruc.info-n:
"20.10: Tojászáporral várták a hazafiak ElQrót. Amikor a kormányfő a Parlament felől a rakpart irányába haladt, akkor több tucat fiatal zúdított irányába tojást és egyebeket. Az ÁVÓ három embert előállított. A Jobbik és a Kossuth téri tüntetők néven ismert csoport, egymástól nem messze, de egymástól külön tartanak rendezvényt. Ismét bebizonyosodott, hogy a fotelnemzetiek nem vezetik ki hazánk szekerét a kátyúból, erre csak a bátor, tojásdobáló hazafiak alkalmasak."

Valóban szükség van valamilyen eszközre, hogy a hazánk szekerét kátyuból kivezetni kívánó bátor tojásdobáló hazafiak megértsék a politikai közösségben való részvétel minimálisan elvárt szabályait.

Antal Dániel írta...

Egy ilyen, egy olyan fejlemény, egyik sem a bűnöldöző szervekre hízelgő:

Megtalálta a rendőrség Antall József szobrát, sajnos és szerencsére nem rendőri munka volt hatásos, hanem a bűnöző megijedt/elszégyellte magát, és kirakta az utcára a szobrot.

Amit a lelőtt bankrabló, aki állítólag mégsem volt hivatásos magyar katona, nem végzett el, azt részbe befejezte egy rendőr, aki pénzt lopott
a megtámadott bankfiókból.

nyammnyamm írta...

,

ebből azért meg nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Nekem ez az egy év külföldön arra tökéletesen alkalmas volt, hogy megnyugodjak, a világ itt is ugyanolyan kretén helyzeteket produkál, mint otthon. Egy ütemben masírozunk az armageddon felé...

Andrea Gerák írta...

Zsakkervakk, az egyszerű dolgokat elég lenne egyszerűen MEGÉRTENI - akkor kezdődnek a bajok, ha egyeseknek ez nem sikerül, és elkezdik félreértelmezgetni.

A törvénykezésben pedig ez valóban sokszor nem könnyű dolog: elég csupán 1-2 szót rosszul érteni egy adott mondatban, és félresiklik az egész. Na AKKOR, ahogy írod, tényleg szükséges lehet többoldalnyi magyarázkodás...

Antal Dániel írta...

Némi update:

Ledöntött sírkövek, letépett feszületek - megdöbbentő temetői rongálás

Ledöntött sírkövek, bezúzott márványlapok, összetört vázák, letépett feszületek. Ez a kép fogadta a temetőben a hegyszentmártoniakat szombat reggel. A sírkőrongálóknál nemcsak a letépett feszületeket, hanem más fémtárgyakat, kábeleket, még villámhárítót is találtak a rendőrök, így a két férfi ellen a rongálás mellett lopás miatt is eljárást indítanak.

Antal Dániel írta...

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a BRFK Toroczkai László ellen indított kártérítési pere. A rendőrség mintegy tízmillió forintot követel az MTV-székház ostrománál keletkezett rendőrségi károk miatt a tavaly őszi kormányellenes tüntetések egyik vezéralakjától.

Antal Dániel írta...

"Csengey Dénes javasolta, követelte annak idején, hogy ha már Európába tartunk, akkor ne hagyjunk ki senkit sem a buliból, jöjjön mindenki velünk" - Csepeli György blogja a sírgyalázókról jópár hozzászólással.

Antal Dániel írta...

Megrongálták II. János Pál pápa budapesti szobrát

Antal Dániel írta...

Fémtolvajok vágták szét a monorerdei roncsot, ahol néhány nappal korábban négy ember halt meg.